uCursul conține o expunere succintă a celor mai importante aspecte privind protecția drepturilor copilului.
uÎn context, sunt caracterizate drepturile și libertățle civile fundamentale ale copilului. Cursul are ca scop formarea competențelor profesionale necesare integrării în câmpul muncii a viitorilor specialiști prin cunoașterea, înțelegerea, acceptarea și aderarea la valorile drepturilor omului, care ii vor motiva anumite comportamente.
Managementul proiectelor constă în aplicarea cunoștințelor, capacităților, instrumentelor și tehnicilor specifice pentru activitățile unui proiect, care au obiective, scopuri și cerințe definite, referitoare la timp, costuri, calitate și parametri de performanță, activități considerate ca importante și adecvate pentru sistemul educațional.
Prin studierea unităţii de curs „Managementul proiectelor”, masteranzii obţin un
sistem de competenţe necesare pentru a elabora şi implementa eficace o propunere
relevantă şi atractivă de proiect, fapt ce va contribui la transferul de cunoştinţe şi
abilităţi spre funcţiile manageriale realizate în ansamblul lor la diverse nivele de
conducere, la aplicarea sistemică a managementului bazat pe proiecte atât la etapa
planificării strategice, cât şi a monitorizării implementării strategiilor.
Modulul Bazele antreprenoriatului educațional prevede 50 ore contact direct cu masteranzii și 130 ore individual (5 credite) și presupune conştientizarea importanţei antreprenoriatului în educaţie,capacitatea de utilizare a metodelor de proiectare, management şi evaluare din domeniul afacerilor în sistemul de învăţământ și manifestarea spiritului antreprenorial în activitatea de manager în sistemul educaţional de către masteranzi.
Antreprenoriatul în educaţie este asociat cu anumite roluri şi comportamente individuale. Întreprinzătorul din domeniul educaţional este definit drept “persoana care a investit timp, energie şi capital pentru a crea, dezvolta şi promova un program, un bun (produs), serviciu sau tehnologie menite să potenţeze învăţarea”.
Aceştea pot fi dezvoltatori sau editori de produse şi material educaţional, furnizori de servicii educaţionale, consultanţă educaţională, organizatori de şcoli independednte, de magazine care oferă produse educaţionale. Cei care au lucrat în sistemul formal de educaţie, au decis să iasă din sistem pentru a-şi realiza ideile şi împlini dorinţele. Există însă şi înreprinzători în interiorul sistemului de educaţie, aceştea sunt antreprenorii, care caută să provoace o schimbare în sistemul public de educaţie acţionând din interiorul acestuia având o viziune nouă asupra a ceea ce trebuie să fie sistemul educaţional pentru a fi mai bun. Aceasta este valoarea lor deosebită, întâlnită la toţi întreprinzătorii din domeniul educaţional.